Algemene voorwaarden HOD



ARTIKEL 1 – Woordverklaring

Wat betekent het woord dat in deze voorwaarden staat?
Ondernemer: een persoon of bedrijf die een overeenkomst sluit met de consument voor het reinigen en/of bewerken van een voertuig. Staat er in een bepaald artikel van deze algemene voorwaarden ‘het poets/detailingbedrijf of House of Detailing’ in plaats van ‘de ondernemer’? Dan betekent dit dat deze bepaling alleen over het bewerken van een voertuig door House of Detailing gaat.
Consument: een particulier die een overeenkomst voor het reinigen en/of het bewerken van een voertuig sluit met de ondernemer. De consument doet dit voor zichzelf en dus niet uit naam van een beroep of bedrijf.
Partijen: de ondernemer en de consument.

House of Detailing: de medewerkers c.q. eigenaren van de onderneming.
voertuig: een scooter, personen- of bestelauto die inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 3.500 kg, een kampeerauto, caravan of motorfiets.
Licht kosmetisch herstel: het bewerken/detailen van een voertuig, anders dan het reinigen.

Elektronisch: per e-mail of webformulier.
Schade van de ondernemer: de vermogensschade die de ondernemer lijdt ten gevolge van beschadiging (inclusief abnormale slijtage) van de wasruimte en/ of van apparatuur bedoeld voor het bewerken van een voertuig. Tot deze schade behoren onder andere de herstelkosten en het derven van inkomsten. Ook vallen aanspraken van derden onder dit schadebegrip. Denk onder meer aan andere cliënten die door handelen of nalaten van de consument zoals bedoeld in artikel 7 met schade aan hun voertuig worden geconfronteerd.

Alle bedragen in deze voorwaarden zijn inclusief btw.

 

ARTIKEL 2 – Wanneer tellen deze voorwaarden (wanneer zijn ze van toepassing)?
De voorwaarden tellen voor elke offerte en voor elke overeenkomst die partijen sluiten. Bijvoorbeeld voor een mantelafspraak voor het reinigen en/of bewerken van een voertuig. Maar ook voor elke beurt van het reinigen (ook wel de wasbeurt genoemd) en/of voor elke beurt van het bewerken (ook wel de detailbehandeling genoemd) zelf.

 

ARTIKEL 3 – (Aanbod van een) mantelovereenkomst voor reiniging en/of bewerken/(aanbod van een) poets of detailingbehandeling

1. Biedt de ondernemer een mantelovereenkomst aan om te wassen/ te bewerken, of doet de ondernemer een aanbod voor de poets of detailingbehandeling zelf? Dan doet hij dat schriftelijk of mondeling.

  1. Wordt een aanbod besproken en zegt de consument hier niet direct ja tegen? Dan vervalt het. Tenzij ondernemer met de consument bespreekt dat hij de tijd krijgt om een aanbod later te accepteren.

  2. Op een schriftelijk of elektronisch aanbod staat een datum. Staat er ook tot wanneer de consument de tijd krijgt om te accepteren? Dan mag de ondernemer zijn aanbod tussentijds niet een andere inhoud geven of laten vervallen. Staat er geen periode om te accepteren? Dan accepteert de consument een aanbod meteen.

  3. In het pakket aanbod zet House of Detailing precies welke was- of poets/ detailingbehandelingen hij onder de mantelovereenkomst gaat leveren. Ook staat in het pakket de belangrijkste bedragen en tarieven.

  4. Op het moment dat de consument een aanbod van een mantelovereenkomst of een aanbod tot licht kosmetisch herstel accepteert, ontstaat de overeenkomst. Accepteert de consument het aanbod elektronisch, dan bevestigt de ondernemer dit elektronisch.

  5. De inhoud van de mantelovereenkomst of van de overeenkomst voor licht kosmetisch herstel staat liefst op een e-mail of webformulier.

ARTIKEL 4 - (Aanbod van een) overeenkomst per wasbeurt

1. Het aanbod van House of Detailing heeft de vorm van een pakketkeuze. Het pakket geeft de vanaf/indicatie prijs weer. De prijzen staan vermeldt op de website van House of Detailing.

  1. Maakt de consument mondeling of schriftelijk zijn keuze? Dan ontstaat de overeenkomst.

  2. De consument geeft zijn keuze door aan een medewerker van House of Detailing.

  3. Deze algemene voorwaarden worden online op de website van House of Detailing vermeldt. Consumenten zijn zelf verantwoordelijk voor het doorlezen van deze voorwaarden, voor het aangaan van een overeenkomst. 

 

ARTIKEL 5 – Conformiteit wassen en licht kosmetisch herstel/ Het wassen en het licht kosmetisch herstel gebeurt op een goede manier met goed vakmanschap en met geschikt materiaal. (conformiteit)

Extra garanties op wassen door de ondernemer, naast rechten uit art 6 lid 1:

  1. Het bedrijf onderhoudt haar was/bedrijfsruimte goed.

  2. Het in water oplosbare vuil gaat met het wassen weg. Vet, verf, teer en andere niet normale vervuiling gaat niet met wassen weg.

  3. De ondernemer sluit een verzekering af die in ieder geval een dekking biedt van € 2.500,- bij aansprakelijkheid van de ondernemer ten opzichte van de consument bij zijn schade door het wassen.

Extra garantie op licht kosmetisch herstel binnen de Europese Economische Ruimte. 

Is het licht kosmetisch herstel niet goed? Dan heeft de consument ook rechten zoals bedoeld in artikel 6. 

De periode van de garantie is 12 maanden. Dit start bij het opleveren van dat wat is hersteld. Er zit garantie op het werk dat House of Detailing zelf heeft gedaan. Deze garantie telt ook voor herstel dat House of Detailing heeft laten uitvoeren (door derden). 

Vanwege de extra garantie heeft de consument er recht op dat het herstel over wordt gedaan. Dit moet binnen een redelijke periode en binnen 4 weken door de consument kenbaar gemaakt worden. Kan het werk niet, of niet op een zinvolle manier over worden gedaan (max 3 maanden)? Dan zal eerst een gesprek tussen House of Detailing en de consument plaatsvinden, alvorens er sprake is van een mogelijke vergoeding. Dit geldt niet voor geleden schade na behandeling bij House of Detailing voor bijvoorbeeld: hagel, vogelpoep of een verkeerde vorm van zelf wassen (door de consument). 

 

House of Detailing garandeert niet altijd dat hij zijn werk doet met goede materialen en methodes. Soms luistert de consument niet naar een advies en eist deze dat er gebruik gemaakt wordt van eigen materialen of spullen. Of dat een derde een wijziging heeft gedaan aan het herstelde direct of vlak na een dienst bij House of Detailing. Dit alles valt dan buiten de garantie. Ook geldt er geen garantie voor persoonsschade of voor schade aan een ander product. Tevens valt ook een kleurverschil in de lak die de consument niet bij daglicht met eigen ogen kan zien, niet onder de garantie. Bijvoorbeeld een vlek in de lak door zoiets als hagel/vogelpoep/verf en dergelijke. Andere defecten door normale slijtage vallen ook niet onder garantie. 

 

ARTIKEL 7 – Plichten van consument bij wassen

Is er duidelijk sprake van een bijzonder kenmerk aan een te wassen voertuig?

Dan moet de consument House of Detailing daarover vooraf informeren. Doet de consument dat niet, en treedt er schade op, dan is House of Detailing niet verantwoordelijk. Voorbeelden: losse spiegels, ruitenwissers, antennes, haperende knipperlichten, defecte deuren, loszittende uitlaat, lekke banden, velgenschade en dergelijke.

 

Artikel 8 – Aansprakelijkheid van consument voor schade van zichzelf of van de ondernemer bij het wassen bij de House of Detailing

Wanneer schade bij House of Detailing volgt uit iets door schuld consument dan moet de consument de schade van de ondernemer vergoeden.

 

Lijdt de consument schade door fouten van House of Detailing, dan vergoedt House of Detailing dit als er iets te verwijten is (toerekenbare tekortkoming van het poets/detailingbedrijf). Het schadeplafond is het maximale bedrag van de verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid. Maakt de consument een fout en lijdt House of Detailing schade (toerekenbare tekortkoming van de consument)? Dan is de consument aansprakelijk als er iets te verwijten is.

 

Overmacht House of Detailing bij licht kosmetisch herstel

1.Duurt het licht kosmetisch herstel langer, omdat de materialen niet op tijd bij House of Detailing liggen? Dan valt dat mogelijk onder overmacht (langer dan 3 maanden). Kon House of Detailing dit voorspellen en zelfs tegengaan? Dan is er geen overmacht.

2. Eindigt het herstel wegens overmacht? Dan betaalt de consument voor het werk dat House of Detailing al wel heeft gedaan. Voorwaarde is dat de consument voordeel heeft van dat werk.

3. Had House of Detailing al verwijtbaar een fout (een toerekenbare tekortkoming) gemaakt toen de situatie van overmacht ontstond? Dan kan House of Detailing geen beroep meer doen op overmacht.

De Nederlandse wet geeft aan wat overmacht is.

 

Artikel 9 – Aansprakelijkheid van ondernemer, inschakelen derde reparateur

Als een ondernemer schade van de consument moet vergoeden, dan geldt deze plicht alleen voor schade waartegen de ondernemer verzekerd is (of in redelijkheid had moeten zijn). Het schadeplafond is dan maximaal het verzekerde bedrag en dat komt voor vergoeding in aanmerking.

Bewijst de consument dat zijn voertuig met het een van de pakketten van House of Detailing schade heeft gekregen? Dan zal de House of Detailing reparaties door een derde reparateur vergoeden. Dit als het door deze derde gehanteerde prijspeil redelijk is. Het liefst wordt de derde reparateur ook pas na goedkeuring vooraf van de ondernemer ingeschakeld. Goedkeuring vooraf is alleen niet noodzakelijk, als het niet redelijk is om van de consument te verlangen dat hij hier om vraagt. House of Detailing is zelf eerste hersteller en als schade wegens licht kosmetisch herstel kan worden verholpen, dan moet House of Detailing daar in de regel de kans voor krijgen.

Wat doet House of Detailing als een bewerkte voertuig niet goed is? Dan herstelt House of Detailing alle gebreken die niet zichtbaar waren toen het product na het bewerken weer aan de consument werd geleverd. Ook herstelt hij gebreken die zijn ontstaan toen het voertuig op een normale manier door de consument werd gebruikt. Het herstel vindt plaats in de eigen werkplaats. Dit tenzij het poetsbedrijf een ander bedrijf voor hem aan het werk zet (derden).

Heeft de consument een probleem en geeft hij dit niet op tijd door aan House of Detailing (binnen 4 weken)? Krijgt House of Detailing van de consument geen kans om de gebreken te herstellen? Werken derden aan het herstelde, zonder dat House of Detailing er van wist en zonder dat het poetsbedrijf dat goed vond? Dan hoeven deze gebreken niet hersteld te worden. Heeft het werk van een derde niets te maken met het eerdere herstel van House of Detailing? Dan herstelt House of Detailing het gebrek ondanks het herstel van deze derde.

 

Wat als er een directe noodzaak is voor herstel door een derde?
Dan beslist House of Detailing in overleg met de consument welk derde bedrijf het herstel mag uitvoeren. House of Detailing betaalt de redelijke kosten er van. Hoe bewijst de consument een directe noodzaak? De consument kan gegevens van het derde bedrijf inleveren. Of de consument toont de kapotte onderdelen die deze derde verwisseld heeft (beide gevallen is een factuur verplicht). Hoe wordt vastgesteld of de kosten van een derde redelijk zijn? Er wordt gekeken naar de prijzen die House of Detailing rekent. 

Wil House of Detailing een gebrek niet herstellen? Kan House of Detailing een gebrek niet herstellen? Moet de consument te lang wachten op herstel door House of Detailing? Ook dan mag de consument een derde reparateur inschakelen.

 

ARTIKEL 10 – Betaling

1. De consument moet House of Detailing binnen een redelijke termijn van 14 dagen betalen voor de geleverde diensten. De consument betaalt op het moment van de levering van de herstelde of gereinigde voertuig. De consument mag dit alleen op een ander moment doen als de partijen dit schriftelijk met elkaar hebben afgesproken. Wordt geen precies moment vastgesteld? Dan is de betalingstermijn max 14 dagen. De consument kan contant of contactloos betalen middels een bankoverschrijving (tikkie). De consument kan een bedrag ook op tijd overmaken op het IBAN-nummer van de ondernemer. 

2. Hebben partijen afgesproken dat de consument in termijnen mag betalen? Dan houdt de consument zich aan de termijnen en percentages uit de overeenkomst.

3. House of Detailing mag de consument bij de opdracht tot het licht kosmetisch schadeherstel vragen dat de consument een vooruitbetaling doet van maximaal 50% van de afgestemde pakketprijs.

 

ARTIKEL 11 – Te laat betalen

1. Wat gebeurt er als de consument zijn rekening niet op tijd betaalt? House of Detailing stuurt dan kosteloos één betalingsherinnering. De consument krijgt zo de kans om de rekening toch nog binnen 14 dagen te betalen. De consument wordt ook herinnert aan incassokosten.

2. Zijn er 14 dagen voorbij en heeft de consument zijn rekening nog niet betaald? Dan hoeft House of Detailing niet nog eens een schriftelijk bericht te sturen en heeft het recht op het opeisen van het openstaande bedrag. De consument betaalt de redelijke kosten van de incasso door de House of Detailing. Er is een ‘besluit vergoeding buitengerechtelijke incassokosten’ met maximumbedragen. Nu geldt:

- 15% over de eerste € 500,-, met een minimum van € 50,-; - 10% over de volgende € 500,-;
- 5% over de volgende € 1000,-
- 1% over de volgende € 5000,-

- 0,5% over het meerdere, met een maximum van € 6.775,-. Als dit Besluit verandert, worden de bedragen ook anders.

3. Omdat de consument te laat betaalt, moet hij ook wettelijke rente betalen. Hiervoor zijn schriftelijke betalingsherinneringen niet nodig.

 

ARTIKEL 12 – Zekerheidsrechten bij door House of Detailing uitgevoerd licht kosmetisch schadeherstel

House of Detailing hoeft het voertuig heeft niet altijd meteen af te geven aan de consument of aan een derde. Dit geldt ook voor alles wat er bij het herstelde object hoort. Dit vanwege het recht van retentie van House of Detailing. House of Detailing gebruikt dit recht tot dat de consument het herstel helemaal heeft betaald. Of tot de consument alles heeft betaald voor een eerder herstel door House of Detailing. House of Detailing mag ook wachten met afgeven tot de consument de kosten van deze retentie betaalt. Is het niet redelijk dat House of Detailing dit recht gebruikt, omdat de consument niet veel tekort komt? Dan mag House of Detailing het retentierecht toch niet gebruiken.

 

ARTIKEL 13 – Opschorten en ontbinden van de overeenkomst

1. Doet de ondernemer of de consument iets niet, wat hij wegens een overeenkomst wel moet doen? Dan mag de ander ook wachten met het vervullen van zijn plicht. Vervult iemand zijn plicht voor een deel wel goed? Dan mag de ander alleen opschorten als dit terecht is.

2. Wat als de een in verzuim is, omdat hij verwijtbaar een fout heeft gemaakt (een toerekenbare tekortkoming)? Dan mag de ander de overeenkomst ontbinden. Tenzij het gaat om een bijzondere fout, of om een te kleine fout. Dan zou ontbinden niet terecht zijn.

 

ARTIKEL 14 – Op afstand / buiten verkoopruimte zoals staat in artikel

Sluit de consument per e-mail, website of telefoon een overeenkomst met de ondernemer? Dan geeft de Nederlandse wet hem rechten en plichten. Partijen kunnen deze regels vinden in boek 6, titel 5, afdeling 2b. Dat wat er in de wet staat, vult soms deze algemene voorwaarden aan. Soms wordt er door deze regels van de voorwaarden afgeweken.

 

ARTIKEL 15 - Klachten

1. Heeft de consument een klacht? Dan klaagt hij per brief of elektronisch. Vindt de consument dat er een fout zit in een rekening? Dan klaagt hij het liefst per brief. De ondernemer moet duidelijk kunnen lezen waar de klacht over gaat.

2. De consument komt niet te laat met zijn klacht. De tijd die hij hiervoor krijgt, gaat in als hij de rekening krijgt. Of als hij ontdekt of had moeten ontdekken dat er iets niet goed is.
Valt het de consument niet te verwijten dat hij later klaagt? Dan behandelt de ondernemer de klacht toch.

3. Wordt duidelijk dat de klacht niet door overleg is opgelost? Dan spreek je over een geschil.

 

ARTIKEL 16 - Bemiddeling

De consument heeft tot zes weken na het ontstaan van een geschil over het wassen of bewerken van zijn voertuig de tijd om bemiddeling aan te gaan. De consument kan er natuurlijk ook voor kiezen de klacht aan de rechter voor te leggen.

 

ARTIKEL 17 - Rechtskeuze

Op geschillen is het Nederlands recht van toepassing. Eist een regel dat er toch ander recht geldt en kunnen partijen deze regel niet opzij zetten? Dan geldt het Nederlandse recht niet.

 

ARTIKEL 18 – Afwijken van de voorwaarden

Is het mogelijk om extra voorwaarden af te spreken of om andere voorwaarden af te spreken? Dat kan alleen als deze voorwaarden niet in het nadeel van de consument zijn. De schriftelijke vorm van deze extra of andere voorwaarden maakt het de consument makkelijk mogelijk om ze op te slaan.

 


Heeft u vragen over House of Detailing of bent u benieuwd naar wat wij voor uw voertuig kunnen betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Graag zien wij u een keer op onze locatie in Alkmaar!